wtorek, 8 kwietnia 2014

Najlepszy obiad na świecie

Dobra, jeden z najlepszych! Na pewno macie takie dania, których przygotowanie zajmuje kupę czasu, ale są tak pyszne, że czasem aż chce się je zrobić! Takie jest właśnie Quesadillas z kurczakiem z dwoma pysznymi sosami: guacamole i z kwaśnej śmietany.

Jeśli tylko macie 3 godziny na pichcenie to wypróbujcie to danie, bo naprawdę warto! Przepis pochodzi z książki Pascala i Okrasy stworzonej dla Lidla, ale troszkę go zmodyfikowałam tak żeby bardziej odpowiadał moim gustom.

Żeby przygotować do mniamnuśne danie dla 4 osób (choć to zależy ile kto je i ile farszu włożymy do każdej tortilli :) ) potrzebujemy:


Do tego jeszcze sól, pieprz i oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

Farsz

1. Oliwę z oliwek rozgrzewamy na patelni, smażymy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka. Doprawiamy je solą i pieprzem. Do usmażonego mięsa dodajemy 1,5 drobno pokrojonej papryczki, 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry oraz cebulę dymkę pokrojoną w kostkę. Chwilę smażymy i przekładamy do miski.

2. Na tę samą patelnię wlewamy ponownie oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojone w paski żółtą i czerwoną paprykę. Gdy już się zeszklą dodajemy pół pęczka kolendry - oczywiście posiekanej. Skrapiamy sokiem z połówki limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Wyłączamy gaz/prąd i odstawiamy na bok.

3. Teraz kolej na brudną robotę
Fasolę rozcieramy szerokim nożem na desce. Można doprawić niewielką ilością soku z limonki i oliwy z oliwek żeby odrobinę ułatwić sobie pracę. Fasolową maź dodajemy do papryk i mieszamy.

4. Ser Gouda ścieramy na tarce o grubych oczkach.

5. Na placku tortilli układamy starty ser, następnie kawałki kurczaka i paprykę z fasolą. Zostawiamy pewien margines błędu tak, żeby nic nam nie wypłynęło podczas smażenia i przerzucania na drugą stronę.


6. Ponownie posypujemy startym serem i zakrywamy tortillą. Ser jest niezbędny z obu stron, żeby się ładnie zespolił z plackiem. I nie oszukujmy się jest po prostu pyszny :) 


7. Wkładamy na rozgrzaną patelnię (bez żadnego oleju) i podgrzewamy do momentu, kiedy zauważymy, że tortilla zbrązowiała i stała się chrupiąca. Należy ją przewrócić na drugą stronę, co nie jest wcale proste! Żeby ułatwić sobie to zadanie zrzucamy tortillę na talerz, następnie przykrywamy ją patelnią. Talerz i patelnię obracamy o 180 stopni i gotowe! Zazwyczaj się udaje :) Podgrzewamy z drugiej strony do chrupkości i rozpuszczenia sera. To samo robimy z pozostałymi plackami. 

8. Gotowe tortille kroimy na trójkąty.

 Sos guacamole - wersji tego sosu jest tysiące, tak jak przepisów na bigos!

Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki, miąższ wyciągamy za pomocą łyżeczki i wkładamy do miseczki, miąższ rozgniatamy za pomocą widelca. Dodajemy oliwę z oliwek (ja dodaję tylko troszkę, gdyż nie przepadam za aromatem oliwy z oliwek) i pozostałą posiekaną papryczkę chilli. 2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do awokado. Na koniec pozostaje nam dodać pół pęczka posiekanej świeżej kolendry dodajemy do środka i doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z 1/2 limonki. Mieszamy. Próbujemy naszej mikstury i doprawiamy jak uważamy - więcej czosnku, chilli, soku z limonki, oliwy z oliwek, soli czy pieprzu? 

Następnym razem mam zamiar dodać więcej kolendry zarówno do papryk jak i do guacamole!

Sos śmietanowy

Śmietanę przekładamy do miseczki, dodajemy posiekany szczypior z dymki, doprawiamy sokiem z limonki (do smaku).

Mmm... czyż nie wygląda pięknie? A jak smakuje... wypróbujcie koniecznie!

22 komentarze:

  1. Uwielbiam tortillę w takim właśnie wydaniu! ;-)) Bardzo często jeśli nie mam zbyt wiele czasu, a odwiedzają mnie goście, robię tego typu danko. U mnie wygląda to tak, że farszem jest żółty ser (no dobra.. duużo żółtego sera ;-) ), szynka lub mięsko mielone, oliwki, czasem przysmażona cebulka i to wszystko, do tego jakiś sosik i każdy się zajada, ale oczywiście podpatrzę ten Twój specjał i zobaczymy czy podołam, ale wygląda świetnie!! ;-)))

    Ściskam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podoba mi się opcja z serem, szynką i cebulką! Też na pewno smaczne a nie trzeba tyle kroić, przeciskać i ucierać! Dla gości świetna sprawa!

      Usuń
  2. Wygląda smakowicie. No i teraz będzie mi do wieczora burczeć w brzuchu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzięję, że dasz radę :)

      Usuń
  3. Takie pomysłowe obiadki to ja lubie. Ja mam swoje ulubione i to głównie azjatyckie dania, dziś przygotuje :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie skorzystam z Twoich przepisów :D lubię gotować nowe rzeczy!

      Usuń
  4. Ale bym zjadła takie danie!!!!A jakby ktoś mi je zrobił to by smakowało jeszcze bardziej ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że mi również smakowałoby bardziej gdyby mi takie coś zrobił... ale nie mam co liczyć na takie cuda! :D

      Usuń
  5. Wygląda pysznie. Zniechęcają mnie tylko te 3 godziny... Ale kiedyś albo sama zrobię albo kogoś namówię, aby mi zrobił :))))) Ta druga opcja bardziej mi odpowiada :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jak juz namówisz to daj znać, przyjadę z każdego zakątka Polski :D

      Usuń
  6. mmmm...znowu trafiam na kuchenny post..:))) Ale mam szczęście... lodówka pusta :(
    Nadrabiam lekturę u Ciebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. O Mniam!!! Uwielbiam takie dania, zawsze mam placki tortilli w lodówie:D:D:D Kurde a dziś miała być cukinia, a co tam:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tam trzymam normalnie w szafce :) u mnie też leżą dwie cukinie i się doczekać nie mogą :/

      Usuń
  8. Luuuubię! Mniami :)))) Wszystko co meksykanskie i włoskie mogę pochłaniać codziennie :)
    I to z jaką radością!

    OdpowiedzUsuń
  9. 3h...o matko :P należę niestety do leniwych w kuchni i chociaż lubię robić dobre rzeczy to najchęchtniej takie, których przygotowanie nie zajmuje więcej niż 30 min, a najlepiej mniej :D Ale slyszalam już dużo dobrego o Quesadillas więc może się kiedyś poświęcę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglada to pysznie, takze moze sie skusze i zrobie:))) pozdrawiam goraco:))

    OdpowiedzUsuń
  11. ale smaka mi zrobiłaś. uwielbiam takie jedznenie!!!
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. I co Dziewczyny, próbowałyście? :D

    OdpowiedzUsuń
  13. my uwielbiamy tortille, ale w takiej formie jeszcze jej nie jedlismy:) moze wyprobujemy:P

    OdpowiedzUsuń
  14. o rany!cudnie:) zapamietam przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Follow Me